شلغم پخارپز

در فصل زمستان و با شروع  بيماريهاي مخصوص اين فصل ، بهتر است كمي به ياد گياهاني بيفتيم كه به طور معمول در دسترس ما هستند و اگر قدر آنها را بدانيم و از آنها درست استفاده كنيم ، از بسياري داروهاي شيميايي و مراجعه به دكتر ، تا حد زيادي بي نياز ميشويم . يكي از اين گياهان بسيار مفيد و بي ادعا ، شلغم است ؛ كه بيش از ساير هم نوعان مفيد خود مورد كم لطفي بعضي ها قرار ميگيرد .

{{ البته استفاده سر خود از انواع داروهاي گياهي يا حتي شيميايي دليل نميشود در موقع بروز بيماري از رفتن پيش پزشك متخصص امتناع كنيم ( مثل خاله خانم ) }}

بد نيست كمي با خواص اين غده جادويي آشنا شويد :

گياهي با برگ هاي ناصاف و ريشه متورمي است كه ريشه غده اي آن مصرف خوراكي دارد ، شلغم در اغلب مزارع پرورش داده ميشود و از گياهان زمستانه محسوب ميشود .

 شلغم در هواي سرد بسيار خوب رشد مي كند و شايد علت آن باشد كه براي درمان بيماريهايي كه در فصل سرما زياد است و بيماريهاي تنفسي بكار مي رود .

 

تركيبات شيميايي:

 

آب، پروتئين ، مواد چربي ، مواد نشاسته اي ، كلسيم ، فسفر ، آهن، سديم ، پتاسيم ، ويتامين ب1 ، ويتامين ب 2 ، ويتامين ب 3 ،  ويتامين ث  و ...    

 

 

خواص داروئي:

شلغم از نظر طب قديم ايران گرم و تر است .

خواص شلغم آنقدر زياد است كه مي توان گفت اين گياه براي هر دردي درمان است و اگر مردم مي دانستند كه اين گياه چقدر فايده دارد تمام باغچه هاي خانه خود را شلغم ميكاشتند و هر روزه از آن استفاده مي كردند .

مقوي و اشتها آور است و سرفه را تا حد زيادي تسكين مي دهد .

 ترشي شلغم بهترين نوع ترشي است زيرا مقوي معده و روده ها و اشتها آور است  .

 آب شلغم قند خون را پائين مي آورد و اگر گلو درد داريد آ ب پخته شلغم را قرقره كنيد ، خوردن آب شلغم درمان كننده جوش صورت است  .

 آنهايي كه حافظه ضعيف دارند حتما بايد شربت شلغم بخورند زيرا ثابت شده است كه شلغم حافظه را تقويت مي كند .

اگر يك عدد شلغم را از وسط ببريد ، روي سطح آن را يك شيار كوچك ايجاد كنيد و كمي شكر روي آن بپاشيد ، بعد از چند دقيقه شربت غليظي توليد ميشود كه براي درمان گلودرد و سرفه هاي خشك بسيار مفيد است .

 شلغم شب كوري را درمان مي كند  و بعلت داشتن ويتامين B1 علاج كم خوني است  .

 براي رشد و استحكام  استخوانها  بسيار مفيد است بنابراين زنان باردار وشير ده حتما بايد از آن استفاده كنند ، زن حامله اي كه در مدت بارداري شلغم خورده باشد بچه اش زودتر رشد كرده ، زودتر حرف مي زند و حتي زودتر راه مي افتد و در مقابل امراض مقاومت بيشتري خواهد داشت .

 آنهايي كه غده تيروئيدشان كم ترشح مي كند بايد حتما شلغم بخورند زيرا شلغم بعلت داشتن  يد فراوان ترشحات غده تيروئيد را تنظيم مي كند ، شلغم مهمترين گياه ضد سرطان است و حتي گسترش سرطان را متوقف مي كند .

 شلغم درمان بسياري از بيماريهاي پوستي است .

 شلغم پخته بهترين دارو براي برونشيت است ، نرم كننده سينه ، معده و روده است ، براي تقويت چشم بسيار مفيد است ، براي رفع سرماخوردگي ، سياه سرفه و آسم به صورت جوشانده هاي غليظ همراه با عسل مصرف ميشود .

 داراي يك ماده ضدعفوني كننده بسيار قوي است و به همين دليل در درمان بيماري هاي عفوني بسيار مورد استفاده قرار ميگيرد .

 اگر شلغم پخته را له كنيد و روي دندان آبسه كرده بگذاريد ، باعث باز شدن آبسه ميشود .

توجه :

شلغم دير هضم و نفخ آور است . براي كمتر شدن نفخ آن بايد با زيره ، فلفل يا مواد شيرين مثل عسل مصرف شود . شلغم مانده و پلاسيده بيشتر توليد نفخ ميكند .

شلغم مقدار بسيار زيادي نشاسته دارد به همين خاطر متخصصان علوم تغذيه معتقدند بيماران قندي نبايد در مصرف آن زياده روي كنند .

آب شلغم به تنهايي اگر مصرف شود ، قند خون را تا حد زيادي كاهش ميدهد .

بهترين روش براي مصرف شلغم ، طريقه سنتي يعني درواقع همان پخار پز كردن شلغم است .

در صورتي كه شلغم را آب پز كرديد ، حتما از آب نيز استفاده كنيد .

سعي كنيد كه در فصل زمستان براي پيشگيري از سرماخوردگي و بيماريهاي تنفسي  چند بار در هفته شلغم بخوريد. شلغم پخته بهترين صبحانه است . بدن را تميز كرده و مواد سمي را از بدن خارج

مي سازد . البته آب شلغم خام خواص بيشتري از شلغم پخته دارد ؛ البته اگر معده شما را ناراحت نكند.

 

كتب منبع :

خواص درماني ميوه ها و سبزيجات ( مهندس ميترا قاسمي )

طب سنتي ( كمال بابايي )

گياهان دارويي ( دكتر فرهاد همت خواه )

دايره المعارف گياهان دارويي و شفابخش ( دكتر قدير گلكاريان / رمضان يلديز )

 

مطبخ چي: خاله خانم در سه شنبه 6 آذر1386 ساعت 11:36 | | لینک ثابت | بخش : نکات و مقالات
Copyright © 2007 khalekhanoom .