خورش قيمه خاله خانم

 

مواد لازم براي چهار نفر :

 

گوشت خورشي بدون استخوان و چربي* --------------- 200 گرم

لپه -------------------------------------------------------- 1 ليوان

رب گوجه فرنگي ** -------------------------------------- 2-3 قاشق غذا خوري

ليمو اماني ------------------------------------------------ 2-3 عدد

سيب زميني ---------------------------------------------- 1 عدد بزرگ

پياز --------------------------------------------------------- يك عدد متوسط

نمك و فلفل ------------------------------------------------ به مقدار لازم

 

 

طرز تهيه :

 

لپه را از قبل در مقداري آب و نمك خيس كنيد .

پياز را خرد كنيد و در كمي روغن همراه مقداری زرد چوبه سرخ كنيد تا طلايي شود بعد گوشت خرد شده را به آن بيفزائيد و كمي تفت دهيد تا آب گوشت كشيده شود . ۴ ليوان آب روي آن بريزيد و اجازه دهيد حدود يك ساعت با حرارت ملايم بپزد ( بدون نمك )  بعد از يك ساعت لپه و ليمو اماني را به مواد بيفزايئد . و اجازه دهيد با حرارت ملايم دو الي سه ساعت كاملا خورش جا بيفتد . بعد  رب گوجه را در تابه اي جداگانه كمي سرخ كنيد و در قابلمه خورش بريزيد .

سيب زميني ها را خلال كنيد و جداگانه سرخ كنيد . وقتي خورش كاملا جا افتاد ( اصطلاحا به روغن افتاد )  نيمي از سيب زميني هاي سرخ شده را داخل آن بريزيد و هم بزنيد و بعد نمك و فلفل غذا را اندازه كنيد و  در ظرف مناسب سرو كنيد و نيم ديگر سيب زميني را روي آن بريزيد .

 

نكته :

 

*استفاده از گوشت گوسفند براي انواع خورش بهتر از گوشت گوساله است . به دليل اينكه گوشت گوساله طبع سرد دارد و كمي بيشتر از گوشت گوسفند باعث ناراحتي ميشود . ولي اشكال گوشت گوسفند در چرب بودن آن است . سعي كنيد اگر از گوشت گوسفند استفاده ميكنيد كاملا چربي گوشت را بگيريد و يك دست خرد كنيد . در ضمن گوشت گوسفند زمان پخت كمتري نياز دارد .

 

اگر ناراحتي خاصي داريد ( فشار خون بالا يا انواع ناراحتي قلبي ) و يا از رژيم غذايي خاصي پيروي ميكنيد و مجاز به استفاده از انواع گوشت قرمز در وعده هاي متعدد نيستيد ؛ بهتر است در انواع خورش از گوشت مرغ به جاي گوشت قرمز استفاده كنيد . تفاوت چنداني در مزه خورش ايجاد نميشود .

 

** اگر خواستيد به جاي رب گوجه فرنگي از گوجه فرنگي تازه استفاده كنيد و سلامت غذا از رنگ آن براي شما مهم تر است، به جاي اين مقدار رب گوجه فرنگي از 5-6 عدد گوجه فرنگي ميكس شده استفاده كنيد . ولي قبل از اضافه كردن آن به غذا ، ابتدا گوجه هاي ميكس شده را كمي در روغن سرخ كنيد و كمي زمان دهيد تا گوجه ها غليظ شوند و بعد به غذا اضافه كنيد و با خيال راحت ميل كنيد .

 

يك ترفند ساده براي زود تر به روغن انداختن انواع خورش : {{ لبته از خاله خانم كاملا نشنيده بگيريد !! }}

اگر عجله داريد تا انواع خورش زودتر به روغن بيفتد ، در اواخر پخت دو الي سه قالب كوچك يخ داخل قابلمه بيندازيد و هم بزنيد ! بعد از چند دقيقه خورش به روغن ميفتد . بهتر است اين قالب هاي يخ ، عصاره مرغ يا گوشت باشد كه قبلا در قالب هاي يخ ريخته ايد .

 البته !! اين كار فقط ظاهر كار را حفظ ميكند ! پس بهتر است بگذاريد تا خورش در زمان كافي و با حرارت ملايم جا بيفتد .

 

اگر خواستيد خورش را در زودپز تهيه كنيد ، دقت كنيد كه از ابتدا گوشت و لپه را با هم نريزيد . به دليل اينكه لپه نسبت به گوشت زمان پخت كمتري نياز دارد . اول گوشت و پياز را براي 30 دقيقه با حرارت متوسط در زودپز بپزيد و بعد ( بخار زودپز را خالي كنيد ) درب زودپز را باز كنيد و لپه و رب و ليمو را به خورش اضافه كنيد.

و حداكثر بعد از 45 دقيقه خورش كاملا آماده است .

 

 

چند نوع دستور براي پخت انواع خورش قيمه با نام هاي گوناگون ( قُوَرمه ، قيمه عراقي ، قيمه يزدي و ... ) نيز وجود دارد كه به لحاظ دستور پخت تفاوت چنداني ندارند ولي نوع مواد كمي متفاوت است .

اين دستور پخت خورش قيمه معمولي است كه در اكثر نقاط با تفاوت هاي جزئي تهيه ميشود .

 

خورش قيمه بادمجان  :

 

              خورش قيمه بادمجان خاله خانم

 

 

طبق دستور خورش قيمه پخته ميشود با اين تفاوت كه به جاي سيب زميني سرخ شده از بادمجان سرخ شده استفاده ميشود . براي آن مقدار مواد دو عدد بادمجان متوسط كافيست .

 

بادمجانها را پوست بگيريد و به اندازه مطلوب خرد كنيد و نمك بزنيد و كنار بگذاريد تا تلخي آنها گرفته شود. بعد در روغن سرخ كنيد و در اواخر پخت خورش به آن اضافه كنيد و حدود 30 دقيقه زمان دهيد تا بادمجان ها مزه دار شوند . دقت كنيد كه بعد از اضافه كردن بادمجان ها ، خورش را طوري هم نزنيد كه آنها له شوند . در حدي كه كمي مخلوط شوند كافيست .

 

در اين خورش به جاي ليمو اماني ميتوانيد از غوره فريز شده استفاده كنيد . و يا آبغوره هنگام سرو خورش .

 

مطبخ چي: خاله خانم در شنبه 24 آذر1386 ساعت 9:43 | | لینک ثابت | بخش : خورش ها
Copyright © 2007 khalekhanoom .