شله زرد خاله خانم

مواد لازم براي يك پيمانه برنج نيم دانه ( 4-6 نفر )

 

برنج نيم دانه ايراني ------------------------------ 1 پيمانه

شكر ---------------------------------------------- 2 پيمانه

كره ------------------------------------------------ 25 گرم

گلاب ---------------------------------------------- 1 ليوان سر خالي  

زعفران دم كرده غليظ ----------------------------- 1 استكان

خلال بادام ---------------------------------------- 50 گرم

خلال پسته ( براي تزئين ‌) ------------------------ به مقدار لازم  

دارچين ( براي تزئين ‌) ---------------------------- به مقدار لازم

 

طرز تهيه :

 

برنج را از چند ساعت قبل بدون نمك در مقداري آب خيس كنيد .

به اندازه 7 برابر برنج آب داخل ظرف مناسب بريزيد و روي حرارت زياد قرار دهيد و بعد آب برنج را خالي كنيد و داخل آب بريزيد . زماني كه آب جوش آمد حرارت را ملايم كنيد تا مغز برنج كاملا نرم شود  و برنج كاملا باز شود .

بعد شكر را كم كم اضافه كنيد و  هم بزنيد تا برنج و شكر كاملا مخلوط شوند . اگر شله زرد سفت بود 1 تا 2 پيمانه آب به آن اضافه كنيد تا غلظت دلخواه به دست آيد .

بعد از اينكه شله زرد کمی غلیظ شد ، زعفران را همراه  كره ، گلاب و نيمي از خلال بادام به شله زرد اضافه كنيد و مرتب هم بزنيد .

بعد از چند دقيقه هم زدن مداوم شله زرد ، درب ظرف را بگذاريد و روي حرارت خيلي ملايم بگذاريد 15 دقيقه حرارت ببیند .

وقتي شله زرد كاملا جا افتاد حرارت زير ظرف را خاموش كنيد و يك دم كني روي آن بگذاريد و به مدت 30 دقيقه در جايي گرم تر از دماي محيط  ( به طور مثال فر خاموشي كه از چند ساعت قبل با حرارت 300 درجه فارنهايت گرم شده باشد ) قرار دهيد تا دم بكشد . و بعد از اين مدت شله زرد را در ظرف مناسب بريزيد و با دارچين و خلال بادام و پسته روي آن را تزئين و سرو كنيد .

 

نكته :

 

استفاده از برنج نيم دانه براي سهولت در تهيه شله زرد است ولي اگر از برنج معمولي استفاده كرديد اندازه برنج را براي اين مقدار نصف پيمانه در نظر بگيريد يا اندازه ساير مواد را به نسبت كنترل كنيد .

 

اندازه شكر و در واقع شيرين بودن طعم شله زرد به ذائقه افراد بستگي دارد ولي به طور معمول اندازه شكر تقريبا دو برابر اندازه برنج در نظر گرفته ميشود و بهتر است شكر را قبل از استفاده در شله زرد كمي بسائيد تا دانه هاي شكر كاملا در شله زرد حل شوند .

 

دقت كنيد كه قبل از باز شدن كامل برنج شكر را به آن اضافه نكنيد چون باعث خام ماندن مغز برنج ميشود .

 

براي دم كردن زعفران به طور معمول يك قاشق چايخوري زعفران را در يك استكان آب جوش دم ميكنند ولي بهتر است براي شله زرد كمي مقدار زعفران خشك را افزايش دهيد .

 

بهتر است قبل از اينكه كره را به مواد اضافه كنيد ، كره كاملا به دماي محيط رسيده باشد .

 

براي تهيه خلال بادام از بادام درسته ميتوانيد از اين روش  استفاده كنيد .

 

 

نكته مادر بزرگانه

معمولا از قديم رسم  است وقتي شله زرد را به مقدار زياد و براي نذري تهيه ميكنند ، يك عدد بادام درسته را داخل شله زرد مي اندازند و آن بادام در ظرف هر كسي كه در آمد به اصطلاح آن شخص حاجت روا ميشود !

 

مطبخ چي: خاله خانم در شنبه 22 دی1386 ساعت 10:37 | | لینک ثابت | بخش : خوراک سنتی
Copyright © 2007 khalekhanoom .