X
تبلیغات
مطبخ خاله خانم - خوراک فرهنگی - ماهنامه ساناز سانيا
 

 

بخش خوراك فرهنگي كه اين پست اولين مطلب آن است ، قرار بود ماه ها پيش با هدف معرفي انواع كتاب، مجله ، وب سايت و هر چيز خواندني - آموزشي در زمينه تغذيه ، ايجاد شود ؛ كه خوب اين اتفاق تا امروز به طول انجاميد .

 

قصد داريم در اين بخش اول به معرفي و بعد مقايسه انواع روشهاي مجله پردازي !! بپردازيم و اين سيل مجله ها و كتب آموزش آشپزي را - آنطور كه شخصا شناخته ايم – به شما هم معرفي كنيم .

 

بسيار پيش آمده كه با ديدن عكس روي جلد يكي از همين مجله ها اقدام به خريد آن نموده ايم و بعد با ورق زدن و مطالعه اي حتي سطحي پي برده ايم كه عكس روي جلد تنها يك تله خوش آب و رنگ بوده است و بس ! اين كه روز به روز به تعداد مجلات و كتب از اين دست اضافه ميشود ، هيچ جاي ناراحتي ندارد كه حتي بسيار هم خوشحال كننده است . چرا كه نشان ميدهد امروزه آشپزي يا شيريني پزي تنها وظيفه اي نيست كه بايد انجامش داد ! بلكه يك علم است كه اگر با چاشني هنر و اردور سليقه سرو شود ميتواند بسيار لذت بخش و مهم جلوه كند !‌

 

اما اين تنوع در مجلات و كتب فوق گاهي مخاطبين را در انتخاب كمي سردرگم ميكند و آخر هم به دليل نداشتن شناخت كافي ، گاهي انتخابي از سر ظاهر بيني يا بي حوصلگي انجام ميگيرد و ...

 

اتفاقي كه در اين بخش قرار است حادث شود يك اتفاق ساده است :

 

معرفي اين قبيل كتب و مجلات از ديد شخصي خاله خانم !

 

البته از خواهر زاده هاي مهربانم كه اطلاعاتي در اين زمينه دارند دعوت ميكنم مثل هميشه با تقسيم تجربيات خود با ديگر دوستان ، در هرچه غني تر شدن فرهنگ تغذيه ايراني سهمي داشته باشند .

 

--          

 

مجله اي كه براي اين پست در نظر گرفته ايم ماهنامه تخصصي آشپزي و شيريني پزي ساناز سانيا است . (تعجب نكنيد! اين ماه اولين شماره آن چاپ شده است!)

 

                             خوراك فرهنگي - مجله ساناز سانيا

 

 

ساناز سانيا نامي است كه بسياري از ما از ساليان پيش بارها شنيده ايم و خانم اكرم مينايي ( صاحب امتياز و مدير مسئول اين مجله ) جزو اولين هاي سبك  مدرن - كلاسيك ايران هستند.

 

منظور از مدرن – كلاسيك سبكي جالب است كه سركار خانم منتظمي خواسته يا ناخواسته بنيانگزار آن بوده اند . يعني ( به طور مثال ) وقتي شما روي خورش قيمه بادمجان پنير پارمزان بريزيد و خورش را در فر قرار دهيد ! و ابداعاتي از اين دست كه خوراك سنتي را با اندكي تغيير و استفاده از مواد مدرن طبخ كنيم و يا برعكس آن كه در دستوارت مختلف خانم مينايي بسيار ديده ميشود. (البته اين صرفا برداشت شخصي خاله خانم است از دستورات فوق)

 

از حق نگذريم جاي ايشان با اين هم تجربه و سابقه در زمينه آموزش آشپزي و چاپ عنوانهاي بسياري از كتاب آموزشي در اين خصوص ، و سالها مربي و مدير آموزشگاه آشپزي بودن ، بين ساير زحمتكشان اين عرصه بسيار خالي بود!

 

نظر به اينكه اين مجله فعلا يك مجله نوپاست و تنها يك شماره از آن چاپ شده است نميتوان دقيقا گفت كه روش كار به چه صورت برنامه ريزي شده است . اما وجه اشتراك مجله ساناز سانيا با انواع كتب خانم مينايي در عكسهاي اين مجله است كه بر خلاف مجلات ديگر سعي در فضا سازي يا اصرار بر استفاده از عكسهاي اختصاصي نداشته است . ( نه اينكه عكسها هيچكدام اختصاصي نباشند ) كه البته اين بُعد ظاهري كار است!

--

 اما وجه تمايز تيزبينانه تر اين مجله با ساير هم طبقات خود از همان ابتداي كار يعني از فهرست اين مجله كاملا مشخص است :

 

سرمقاله

هنري ( چيدن ميز و آداب پذيرايي، گل از كدو يا هويچ و سير، گيوه تزئيني، گل رز از سيب )

صبحانه ( مربا هويچ ، پوشه )

پيش غذا ( سوپ مزرعه دار، سس اردور سبزيجات و ماست )

پيش غذاي سنتي ( دلمه كلم پيچ، كتلت سيب زميني با گوشت چرخ كرده )

مرغ و گوشت ( رولت مرغ، كوردن پلو )

غذاي آخر هفته ( پلو، خورش قليه )

چهره روز ( مصاحبه با گوهر خير انديش )  " يكي از عمده ترين تفاوت هاي مجله اين مورد است "

علمي (گياهان دارويي ايران، تغذيه دوران كودكي، خوردني هاي سالم نوروزي )

غذاي كمتر از سي دقيقه (استيك شتر مرغ، سبزيجات با سس شبت )

غذاي پيك نيك ( كباب كوبيده ، تركي برگر )

ويژه نوروز ( آئين نوروزي، خانه تكاني، رشته پلو، پياز داغ، سبزي پلو، باقلا پلو، آجيل )

نوشيدني ( چاي نعناع )

غذاي گياهي ( سويا، آبگوشت گلبيدي )

غذاي چيني (سبزيجات با كنجد )

غذاي مجرد ها  ( نيمرو !! )

سلامت ، پوست ( صحيح غذا خوردن، زيبايي طبيعي، ماسكهاي طبيعي )

غذاي مديترانه ( كباب چوبي مديترانه اي، ميگو با پلو مديترانه اي )

غذاي سالمند ( ماهي ساردين )

شيريني (موس سفيد با سس سياه، كرم سه رنگ فرمول جديد، كيك شكلاتي، نان كنجد و خشخاش)

داستان ( سفره خوشبختي )

چاشني ( شور ، ترشي )

غذاي كودك ( تغذيه دوران كودكي )

كلاس آشپزي با ساناز مينايي (درجه ها و جداول، شناخت ماهي تازه، نكات برنج، نكات مربا و دسر)

سوال از شما جواب از ما، مسابقه آشپزي، جدول، خبر ، ...

و از همه مهمتر بخش انگليسي مجله است كه چند نمونه از دستورات ذكر شده را به زبان انگليسي هم درج كرده اند . ( كاري كه در شماره هاي اوليه ماهنامه هنر آشپزي هم به ندرت شاهد بوده ايم البته تنها با يك دستور )

 

دسته بندي موضوعي به اين دقت و ظرافت اتفاقي است كه در ساير مجلات كمتر پيش آمده و اين نكته بسيار حائز اهميت است .

--

يكي ديگر از نكات ظريف و متفاوت درج شده در انتهاي دستورات ، اطلاعاتي شامل مقدار كالري ، مقدار پروتئين ، كربوهيدرات و چربي موجود در هر پرس غذاي تهيه شده طبق دستور است . 

--

يك مورد جالب هم قرار گرفتن مجله در سلفن محافظ همراه با يك جلد كتاب 32 صفحه اي مصور تمام رنگي از انتشارات ساناز سانيا در قطع 20 در 20 سانتيمتر است با عنوان شيريني هاي شب عيد .

--

مسئله مهم ديگر ذكر اين مورد است كه مواد اوليه ذكر شده براي چند نفر كافي است . ذكر اين مورد بسيار مهم در اكثر كتب و نشريات از اين دست يا حتي در اكثر برنامه هاي آموزش آشپزي ناديده گرفته ميشود .

--

مجله مذكور در 95 صفحه تمام گلاسه رنگي چاپ شده است و با مطالب مفيد و ابتكاراتي كه در بخش هاي مختلف صورت گرفته است ، خواندش از نظر خاله خانم نه تنها خالي از لطف نيست بلكه بسيار هم مفيد است .  

قيمت مجله فعلا 1000 تومان است و همانطور كه ميدانيد از ساير نشريات هم طبقه خود مقداري گران تر است ! ولي با در نظر گرفتن تعداد صفحات ، تنوع دستورات و بسيار عوامل ديگر ، اين قيمت زياد هم بالا به نظر نميرسد .

 

--

مطالب ذكر شده در اين بخش صرفا نظر شخصي خاله خانم است و طبق معمول هيچ گونه اصراري در درست يا غلط بودن مطالب ندارم . فقط با توجه به شناخت شخصي و ارتباطي كه به عنوان يك مخاطب با مجله فوق برقرار كرده ام ، اين موارد را با شما هم در ميان گذاشتم . در ضمن ذكر اين موارد به هيچ وجه دليل بر رد ساير نشريات از اين دست و تائيد صد در صد مجله مذكور نمي باشد كه هركدام از اين مجلات ويژگي هاي خاص خود را دارند كه در جاي خود كاملا قابل احترام و مورد توجه است . صرفا تفاوقتهايي كه در نگاه اول و در نگاه هاي دقيق تر به چشم ميخورد عنوان شده است .

 

با آرزوي موفقيت هرچه بيشتر براي سركار خانم مينايي و همكاران ايشان در اين مجله، اميدوارم كيفيت و تنوع مطالب در اين نشريه تا آخر به همين روال حفظ شود.

 

مطبخ چي: خاله خانم در دوشنبه 27 اسفند1386 ساعت 11:3 | | لینک ثابت | بخش : خوراک فرهنگی
Copyright © 2007 khalekhanoom .